Держпродспоживслужба Приазовського району попереджає - ботулізм !!!
За перші чотири місяці 2021 року в Україні зареєстровано 28 постраджалих від ботулізму, з них 3 людини померли.
Ботулізм – це гостра токсикоінфекція. Збудники ботулізму досить поширені у природі та виявляються в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально.
Найпоширеніші шляхи зараження:
- в’ялена річкова риба домашнього приготування;
- консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція – особливо небезпечні;
- запечена на природі картопля у фользі (спори збудника потрапляють через контакт з ґрунтом);
- необроблені рани на природі (спори збудника потрапляють через воду та контакт з ґрунтом);
- ковбаси і копченості у вакуумній упаковці.
Перші ознаки захворювання на ботулізм після вживання заражених цим збудником продуктів проявляються від кількох годин до 2-3 днів такими симптомами:
- біль у животі, нудота, блювання;
- сильна слабкість у всьому тілі, головний біль, запаморочення, безсоння;
- порушення гостроти зору (двоїння предметів, туман);
- сухість у роті, зміна тембру голосу, біль під час ковтання;
- порушення дихання, відчуття нестачі повітря.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря і в жодному разі не займатися самолікуванням.
Приазовське районне управління вкотре звертається до мешканців нашого району з проханням не купувати в місцях стихійної торгівлі та на агропродовольчих ринках рибу, м'ясні та рибні продукти домашнього виготовлення.
Також нагадуємо що найчастіше збудник ботулізму концентрується в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає в м’ясо. Тому, найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені.
З метою профілактики виникнення хвороби необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
- в дорогу та на відпочинок необхідно брати продукти тільки довгострокового зберігання;
- продукти, що швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням, обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
- сирі і варені продукти при приготуванні їжі розробляти окремим інвентарем (ножі, дошки);
- захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках.
Слід пам’ятати, що хворобу легше попередити, ніж лікувати, за перших ознак захворювання негайно зверніться за медичною допомогою!
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.