RASFF щодо виявлення в ксантановій камеді несанкціонованої речовини оксиду етилену, що небезпечний для здоров’я людини
До Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надійшло інформаційне повідомлення системи швидкого оповіщення про харчові продукти і корми (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) № 2021.5286-fup2 стосовно виявлення несанкціонованої речовини оксиду етилену в ксантановій камеді з Китаю, що використовувалась у продукції (виробник: Lesaffre Austria AG, Wiener Neudorf) та експортувалася з Австрії до України (отримувач: ТОВ «Лесаффр Україна», вул. Бориспільська, 9, буд. 91, м. Київ, 02099).
Найчастіше ксантанову камедь включають до складу харчових продуктів. Дія спрямована на збільшення в’язкості рідин. Якщо навіть стабілізатор додати в невеликій кількості, то вода все одно стане в’язкою. Вся справа в тому, що цей емульгатор володіє найпотужнішими стабілізуючими властивостями. Він стійкий до високих і низьких температур, а також працює в будь-який рН середовища. Ксантанова камедь необхідна не тільки для приготування їжі, але і згущення деяких рідин промислового типу – клеїв, фарб, розчинників. Ксантанова камедь міститься в фунгіцидах, гербіцидах, інсектицидах.
З метою недопущення в обіг несанкціонованої продукції, Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області доводить до відома операторів ринку, що згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон) вони зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.
Зокрема, у разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу в Запорізькій області, необхідно негайно інформувати Головне управління для вжиття відповідних заходів за адресою: вул. Гоголя, 105А, м. Запоріжжя, 69002, тел. (061)228-04-51, e-mail: [email protected]