Приазовська селищна рада об’єднана територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

8 травня – День пам’яті та примирення

Дата: 08.05.2020 11:27
Кількість переглядів: 181

Фото без опису

8 травня – День пам’яті та примирення

День пам'яті та примирення встановлено на честь подій 8 травня 1945 року. Тоді Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла "Акт про беззастережну капітуляцію" Збройних сил нацистської Німеччини. Акт був підписаний ще 7 травня в Реймсі (Франція), однак ратифікований наступного дня в Берліні. З цієї нагоди 8 травня 1945 року в багатьох містах Європи та США були проведені багатолюдні святкування.

22 листопада 2004 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію №A/RES/59/26, в якій проголосила 8 і 9 травня Днями пам’яті та примирення. Нею державам-членам ООН, неурядовим організаціям, приватним особам, крім святкування своїх Днів Перемоги чи Визволення, рекомендовано також щороку відзначати один або два дні як данину пам’яті всім жертвам Другої світової війни. У Великій Британії відзначається «День Перемоги в Європі»; у Вірменії – «День Миру»; у Норвегії – «День визволення»; у Словаччині – «День перемоги над нацизмом»; у США – «День Пам’яті»; у Франції – «День Перемоги»; у Чехії – «Національний День».

День пам'яті та примирення в Україні - 8 травня. Цю дату було встановлено Указом президента України від 24 березня 2015 року, а також Законом України "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років", який набрав чинності 21 травня 2015 року.

В Україні символом Дня пам'яті з 2014 року вважається червоний мак, який символізує кривавий слід від кулі та вважається міжнародним символом пам'яті жертв усіх військових і цивільних збройних конфліктів.

Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства, загальні людські втрати оцінюються від 50 до 80 мільйонів осіб, більшість із яких були мешканцями Радянського Союзу.

Сьогодні ми вшановуємо пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також інших жертв війни.

 
У цей День пам'яті та примирення бажаємо всім жити у мирі, розуміти один одного, поважати історію, навчитися прощати, залагоджувати всі суперечки та сварки лише мирним шляхом. Важливо вірити і творити добро, щоб більше не було воєн і конфліктів!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь