Приазовська об'єднана територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Держпродспоживслужба Приазовського району попереджає - ботулізм !!!

Дата: 24.05.2021 13:10
Кількість переглядів: 503

За перші чотири місяці 2021 року в Україні зареєстровано 28 постраджалих від ботулізму, з них  3 людини померли.

Фото без опису

Ботулізмце гостра токсикоінфекція. Збудники ботулізму досить поширені у природі та виявляються в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально.

Найпоширеніші шляхи зараження:

  • в’ялена річкова риба домашнього приготування;
  • консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція – особливо небезпечні;
  • запечена на природі картопля у фользі (спори збудника потрапляють через контакт з ґрунтом);
  • необроблені рани на природі (спори збудника потрапляють через воду та контакт з ґрунтом);
  • ковбаси і копченості у вакуумній упаковці.

Перші ознаки захворювання на ботулізм після вживання заражених цим збудником продуктів проявляються від кількох годин до 2-3 днів такими симптомами:

  • біль у животі, нудота, блювання;
  • сильна слабкість у всьому тілі, головний біль, запаморочення, безсоння;
  • порушення гостроти зору (двоїння предметів, туман);
  • сухість у роті, зміна тембру голосу, біль під час ковтання;
  • порушення дихання, відчуття нестачі повітря.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря і в жодному разі не займатися самолікуванням.

Приазовське районне управління  вкотре звертається до мешканців нашого району з проханням не купувати в місцях стихійної торгівлі та на агропродовольчих ринках рибу, м'ясні та рибні продукти домашнього виготовлення.

 Також нагадуємо що найчастіше збудник ботулізму концентрується в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає в м’ясо. Тому, найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені.

З метою профілактики виникнення хвороби необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

  • в дорогу та на відпочинок необхідно брати продукти тільки довгострокового зберігання;
  • продукти, що швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням, обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
  • сирі і варені продукти при приготуванні їжі розробляти окремим інвентарем (ножі, дошки);
  • захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках.

Слід пам’ятати, що хворобу легше попередити, ніж лікувати, за перших ознак захворювання негайно зверніться за медичною допомогою!

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь