Приазовське районне управління Держпродспоживслужби попереджає! Як уникнути отруєнь від вживання баштанних культур!
Основну небезпеку баштанних культур становить перевищення допустимого рівня вмісту нітратів – солей азотної кислоти, що можуть несприятливо впливати на здоров’я людини. Коли нітрати потрапляють в організм, утворюються небезпечні сполуки, такі як нітрозаміни, найнебезпечніші канцерогени. Вони накопичуються в організмі здебільшого в печінці та спричиняють хворобам шлунково-кишкового тракту.
Кожен покупець повинен знати, що на офіційних ринках працюють лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації. Щоб придбати якісну і безпечну продукцію, рекомендуємо цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів тощо.
На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, прізвище реалізатора і вміст нітратів. Не ігноруйте цей документ! За умови, якщо купуєте баштанні не на ринку, а скажімо, в крамниці, вимагайте у продавця супутні документи на продукцію. У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу на ринку через високий вміст нітратів.
Існує декілька правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння цими ягодами:
• у жодному разі не купуйте кавуни та дині на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу на ринку через високий вміст нітратів;
• не купуйте розрізані навпіл кавуни, адже ви наражаєте себе на бактеріальне отруєння. Якщо кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується;
• не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів;
• аби обрати свіжий кавун, зверніть увагу на хвостик. Якщо він зеленкуватий, кавун зірваний порівняно недавно, а коли сухий, то ягода вже давно чекає на покупця. Зрілість кавуна можна перевірити за допомогою плескання по ньому: дзвінкий звук свідчить про спілість, а глухий, то значить, що кавун не дозрів як годиться. Що ж до дині, то вона має бути пружною, без пошкоджень. Не обирайте м’який плід, бо в ньому вже почався процес бродіння. Також, бажано понюхати диню. Запах має бути ароматним, насиченим і приємним. Перезріла диня може мати запах зацукрованих фруктів;
• перед споживанням баштанних, їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою;
• коли вживаєте кавун і диню, не доїдайте до шкірки, – бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів;
• розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби;
• кавун – окрема страва, тому його необхідно вживати за дві години до, або через дві години після основного прийому їжі (поєднання кавуна з іншими продуктами може перевантажити шлунок).
Важливо пам’ятати, що будь-які овочі, фрукти, ягоди доцільно купувати по сезону, для динь і кавунів – це серпень-вересень.